søndag den 4. august 2013

Nyttige tips og gode råd - Diabetes type 1.


Mål 1½ - 2 timer efter mad/insulin, for at se virkningen af maden og insulinen. Dette vil også forhindre at du går for lavt eller for højt.

Går du for lavt (BS mindre end 4), skal der et glas juice/druesukker (= hurtige kulhydrater) til J. Og så selvfølgelig nogle langsomme kulhydrater (fx rugbrød). Men pas på ikke at overreagerer, således at du kommer til at spise for mange kulhydrater og går for højt.

Går du for højt (BS mere end 10), kan du gå eller løbe en tur (husk at medbringe druesukker) – eller danse.  Går du rigtig højt, skal du tage noget insulin i overensstemmelse med din diabetes behandler.

Når BS har ligget fint og du har spist frokost, mål da BS efter 3 – 4 timer efter, for at se hvornår det er tid til mad igen.

Tag ALDRIG insulin før du ved hvad du skal spise og før maden er på bordet og spis straks.

Spis altid groft – det holder BS oppe i længere tid.

Køb/download den folder fra Diabetesforeningens hjemmeside, som hedder ” Kulhydrat Tælling”. Udover at folderen beskriver hvordan man regner sit insulin behov ud (både bolus- og korrektion-insulin), fortæller den også hvor mange kulhydrater der findes i mange forskellige fødevarer.

Meld dig ind i Diabetesforeningen. Du kan på deres hjemmeside finde mange gode ting, som kan hjælpe dig. Du kan desuden ringe og tale med frivillige, mennesker som enten selv har diabetes eller på anden måde er tilknyttet diabetes.

Har du en iphone/smartphone; Download Diabetesforeningens App ”Kulhydrat”. Den hjælper med at tælle kulhydraterne og udregner alt for dig. Meget let at håndterer, selv for et større barn.

Hav ALTID druesukker på dig (og evt. en” ISIS Lækkerbar”).

Vær opmærksom på risiko for lavt BS, når du har dyrket motion (gået tur/løb/cykling/dans/andet).

Lyt til din krop og pas på dig selv – vær ikke bange for hvad andre tænker; Du er eksperten i diabetes, - du ved bedst!

Dyrk motion – det hjælper dig med at regulerer din diabetes bedre.

Hvis BS er klar til, at du skal spise (BS = 5 eller 6), men maden ikke er klar, kan du drikke 50 – 100ml mælk eller juice, og du kan holde BS kørende i ½ – 1½ time (afhængig af hvad du laver og hvor meget juice/mælk, du indtager). Dette vil gøre, at du er klar til maden, når maden er klar.

Nyd livet.

Ved morgenmad og aftensmad: Hvis BS er mindre end 4;

1.       Drik 100ml juice (= lille glas).

2.        Tag insulin.

3.       Spis straks.




 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar